Follow us on Twitter
Κλείσιμο

Είσοδος για τα μέλη

Γίνεται μέλη στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε για προσφορές διαφημιζομένων, κληρώσεις για δώρα, ενημέρωση για τα νέα της ιστοσελίδας μας και πολλά άλλα!

Είσοδος - Μέλη
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Συνταγές της Κιμώλου

Κίμωλος - Συνταγές

 

ΤΥΡΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ

                                                              -Ζύμη

 

  -500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  -25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή

  -1 κουτ. γλυκού αλάτι (κοφτό)

  -½ κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

  -λίγο ελαιόλαδο

  -χλιαρό νερό (30°C) όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη

  -Γέμιση

  -750 γρ. Φρέσκια, κιμωλιάτικη μανούρα

  -2 -3 αυγά - πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια γουβίτσα. Εκεί προσθέτουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό, να γίνει σαν κουρκούτι. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι από πάνω και περιμένουμε 10 – 20 λεπτά να κάνει φουσκαλίτσες.

Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε κάθε φορά λίγο νερό, πάντα ζυμώνοντας, ώστε να έχει πιεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε κι άλλο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα.

Βάζουμε στις παλάμες μας λίγο λάδι και αλείφουμε τη ζύμη.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα περίπου.

2. Λιώνουμε το τυρί με τα δάχτυλα ή στο μίξερ (χαμηλή ταχύτητα) και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και ένα – ένα τα αυγά.

Προσοχή: μπορεί να χρειαστούμε περισσότερα ή λιγότερα αυγά. Σκοπός μας είναι να πάρουμε ένα μείγμα που μόλις να μην πέφτει από το κουτάλι. Αφού προσθέσουμε ένα αυγό, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε την πυκνότητα με το κουτάλι και μετά προσθέτουμε το επόμενο, αν χρειάζεται.

3. Αλευρώνουμε τον πάγκο που θα δουλέψουμε. Ζυμώνουμε τη ζύμη ζωηρά, ώστε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου στο μέγεθος μέτριου λεμονιού. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με αλευρωμένο πλάστη σε φύλλο τετράγωνο, πάχους ½ εκατοστού περίπου και απλώνουμε στη μέση του λίγη γέμιση (πάχους ½ εκατοστού) , έτσι ώστε να απέχει από τις άκρες του περίπου 1 ½ εκατοστό.

Διπλώνουμε τα περιθώρια της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να μείνει το κέντρο ανοιχτό και πιέζουμε τις τέσσερις γωνιές να κολλήσουν καλά. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα αφήνοντας μεταξύ τους 2-3 πόντους κενό.

4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο περίπου στους 200 – 220 βαθμούς. Χρειάζονται περίπου 40΄για να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν, οπότε είναι έτοιμες και μοσχοβολάνε.

Μικρά μυστικά: α) Η κιμωλιάτικη, φρέσκια μανούρα είναι το μόνο τυρί που θα σας δώσει την υπέροχη γεύση και το άρωμα μιας αυθεντικής τυρένιας. Μπορείτε πάντα να την παραγγείλετε και να σας έρθει από τα κρεοπωλεία του νησιού.

Αν όμως δεν μπορείτε να βρείτε, φτιάξτε ένα μείγμα από εξαιρετικής ποιότητας μαλακή φέτα με ανθότυρο που θα αναμείξετε πολύ καλά.

β) Μπορείτε να “αλευρώσετε” τον πάγκο εργασίας και τη ζύμη με κορν φλάουρ αντί για αλεύρι.

γ) Επειδή το αλεύρι, το τυρί και τα αυγά είναι φυσικά υλικά και όπως είναι φυσικό οι ιδιότητές τους διαφέρουν κάθε φορά, γι αυτό οι ποσότητες νερού, αυγών είναι ενδεικτικές. Την πρώτη φορά δουλεύουμε προσεκτικά. Τις επόμενες, θα τις φτιάχνετε με κλειστά μάτια.

Καλή απόλαυση!

 

 

ΛΑΔΕΝΙΑ
Νηστίσιμη απόλαυση για κάθε μέρα του χρόνου
.
                                                     Υλικά 
Η Περίφημη Λαδένια
  - 500γρ αλεύρι
  - μαγιά νωπή (20γρ) ή ξερή (1 φακελάκι)
  - 2- 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό (40ºC)
  - 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  -  ντομάτα και κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, αρκετά για να  καλύψουν την επιφάνεια του      
     ταψιού
  - 4 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  - αλάτι
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά με τρεις κουταλιές αλεύρι σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες, (περίπου 20΄).
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση, όπου αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς και το μισό κουταλάκι αλάτι. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το νερό ζυμώνοντας έτσι ώστε να έχει πιεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε κι άλλο. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν είναι απαλή και ξεκολλάει από τα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να ανέβει (40 – 45΄). Ζυμώνουμε ζωηρά να ξεφουσκώσει η ζύμη.
Λαδώνουμε πλούσια ένα ταψί (ή δύο, αν δεν είναι μεγάλα) και βάζουμε τη μπάλα της ζύμης στη μέση. Ανοίγουμε σιγά – σιγά με τα δάχτυλα να απλώσει σε λεπτό στρώμα στο ταψί και πάνω στη ζύμη μοιράζουμε ομοιόμορφα ντομάτες και κρεμμύδια, πιέζοντας λίγο. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε να ανέβει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 - 250ºC (περίπου 35 - 40΄).
Σημειώσεις
  1. Μπορούμε να πάρουμε ζυμάρι έτοιμο από το φούρνο
  2. Όταν δεν υπάρχουν φρέσκες ντομάτες, γίνεται και με σπιτικό πελτέ. Προσοχή στο αλάτι, αν είναι αλμυρός.
  3. Μπορούμε να κάνουμε τη ζύμη πολύ λεπτή ή πιο χοντρή, όπως μας αρέσει καλύτερα.
Καλή όρεξη!
 
 
 
.
 

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρια χρήστη του gokimolos.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Για να μάθετε περισσότερα για τα cookies κάντε κλικ εδώ.

Δέχομαι τα cookies απο αυτή την ιστοσελίδα.

EU Cookie Directive Module Information